Wat is fytotherapie / kruidengeneeskunde
Wil je zonder chemische producten je klachten aanpakken? Of ben je benieuwd naar de geneeskrachtige elementen van kruiden en planten? Dan kan fytotherapie of kruidengeneeskunde je zeker helpen.
Of lees meer over:
Wat is fytotherapie?
Hoe werkt kruidengeneeskunde?
Hoe worden planten en kruiden verwerkt?
Bij welke klachten?
Fytotherapie of homeopathie?
Fytotherapie opleiding
Wat is fytotherapie?
Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Het is een eeuwenoude alternatieve therapievorm waarbij klachten behandeld worden met plantaardige middelen zoals bijvoorbeeld plantenextracten.
Het doel van fytotherapie is om het lichaam te zuiveren en het natuurlijk functioneren van het lichaam te stimuleren. Zonder daarbij gebruikt te maken van chemische middelen.
Naast geneeskrachtige planten en kruiden, kan een fytotherapeut ook gebruikmaken van algemene voedingsleer en tips omtrent je levensstijl. Zo kan hij je optimaal begeleiden. Vind meteen een fytotherapeut bij jou in de buurt.
Hoe werkt kruidengeneeskunde?
Planten en kruiden vormen al eeuwenlang de basis voor medicijnen. Al sinds de oudheid omarmde de mensheid de natuur als bondgenoot om pijn te verlichten of kwaaltjes te bestrijden. Kruidengeneeskunde is dus zeker niet nieuw.
Fytotherapie baseert zich op de specifieke eigenschappen van bepaalde kruiden en planten om het natuurlijke genezingssysteem van het lichaam te stimuleren, en zo de gezondheid te herstellen.
Zeewier, varens, bloembollen, wortels, schors, zaden, bladeren… Vroeger wisten mensen instinctief welke planten veilig waren en welke giftig, en welke planten en kruiden schimmelwerend, kalmerend, ontspannend, viruswerend of bacteriedodend werkten.
Een fytotherapeut heeft een heel uitgebreide kennis van planten en kruiden en hun werking. Zo kan hij een kruidencombinatie samenstellen specifiek voor jouw klachten.
Vind meteen kruidengeneeskunde bij jou in de buurt.
Hoe worden planten en kruiden verwerkt?
Kruidengeneeskunde kan inwendig en uitwendig worden toegediend. Voor inwendig gebruik zijn er bijvoorbeeld theesoorten en tabletten. Voor uitwendig gebruik zijn er onder andere zalven en crèmes.
Enkele methoden om de geneeskrachtige planten en kruiden te verwerken:
- Infusie: Bij deze methode wordt kokend water over de plant gegoten, die dan 3 tot 10 minuten moet rusten.
- Afkooksel: Na de plant 5 tot 10 minuten te koken, wordt ze afgekoeld en gefilterd.
- Weken: Sommige planten worden enkele uren tot dagen in koud water gehouden.
- Poeder: De gedroogde plant wordt tot een poeder gemalen en in een capsule gedaan.
- Moeder tinctuur: Dit is het resultaat van de maceratie van de gedroogde plant in alcohol van min. 40 graden.
- Extract: Dit is een concentraat dat wordt verkregen door maceraat van een plant te concentreren. Het extract kan vloeibaar zijn (bijv. voor siropen en crèmes) of verdampt en gedroogd (bijv. voor capsules en tabletten).
Bij welke klachten?
Omdat er duizenden planten en kruiden zijn die gebruikt kunnen worden, kan fytotherapie aangewend worden voor veel verschillende klachten zoals bijvoorbeeld:
- Allergieën
- Angst
- Blaasontsteking
- Spijsverteringsklachten
- Menstruatiepijn
- Huidaandoeningen
- Depressieve gevoelens
- Stress
- Slaapproblemen
- Chronische hyperventilatie
- Vermoeidheid
- …
Fytotherapie kan daarnaast perfect dienen als aanvulling op de klassieke gezondheidszorg. Breng je huisarts op de hoogte van de kruidenmiddelen die je neemt en vertel je fytotherapeut welke klassieke medicatie je neemt.
Fytotherapie of homeopathie?
Soms worden de termen fytotherapie en homeopathie door elkaar gebruikt. Maar er zijn naast overeenkomsten ook enkele belangrijke verschillen.
Overeenkomsten tussen fytotherapie (kruidengeneeskunde) en homeopathie
- Beide therapievormen maken gebruik van natuurlijke grondstoffen zoals planten. Deze stoffen worden volledig door het lichaam afgebroken.
- Zowel bij fytotherapie als homeopathie worden weinig bijwerkingen gemeld.
Verschillen tussen fytotherapie (kruidengeneeskunde) en homeopathie
- Fytotherapie maakt enkel gebruik van plantaardige producten. Homeopathie gebruikt ook dierlijke en minerale grondstoffen.
- Fytotherapie en homeopathie benaderen je klachten op een verschillende manier. Bij fytotherapie wordt gefocust op je specifieke klachten of ongemakken. Homeopathie kijkt meer als het lichaam als één geheel.
- Homeopatische middelen zijn op een heel specifieke manier geproduceerd waardoor ze een andere toepassing en uitwerking hebben.
Uiteraard is de ene therapievorm niet beter dan de andere. Bij de ene persoon zal fytotherapie beter aansluiten en bij de andere persoon homeopathie.
Fytotherapie opleiding
Fytotherapie of kruidengeneeskunde wint de laatste jaren steeds meer aan belangstelling. Er wordt wereldwijd dan ook enorm veel onderzoek gedaan naar genezende inhoudsstoffen.
Tijdens een opleiding fytotherapie of kruidengeneeskunde leer je alles over de natuurgeneeskundige basisprincipes, farmacologie, toedieningsvormen en toepassingen. Je leert therapeutisch handelen vanuit een ruime vakkennis.
Neem een kijkje in het aanbod cursussen en opleidingen alternatieve therapie.
Vind meteen
Fytotherapie in Amsterdam - Fytotherapie in Rotterdam - Fytotherapie in Den Haag - Fytotherapie in Utrecht - Fytotherapie in Eindhoven - Fytotherapie in Groningen - Fytotherapie in Almere - Fytotherapie in Breda - Fytotherapie in Nijmegen - Fytotherapie in Enschede - Fytotherapie in jouw gemeente.