Terug naar boven

Haptonomie

Wil je je meer verbonden voelen met jezelf en met anderen? Wil je meer inzicht krijgen in je eigen gevoelens? Of beter begrijpen wat je lichaam je wil vertellen? Dan is haptonomie zeker iets voor jou. Een haptonoom helpt je om terug thuis te komen in jezelf.

Vind meteen haptonomie

Of lees meer over:
Haptonomie betekenis
Hoe verloopt haptonomie?
Voor welke klachten?
Haptonomie bij zwangerschap
Haptonomie opleiding

Haptonomie: betekenis

Hangende schouders, een knoop in de maag, knikkende knieën… Je lichaam vertelt je dikwijls hoe het echt met je gaat. Alleen is het niet altijd even eenvoudig om ernaar te luisteren. Haptonomie helpt je daarom om jezelf meer bewust te worden van je gevoelens.

Hierbij speelt aanraking een grote rol. Denk maar aan het knuffelen van kinderen en hoe dit een basis legt voor emotionele ontwikkeling. Als volwassene worden dit soort liefdevolle aanrakingen echter minder vanzelfsprekend. Terwijl aanraken net een heel natuurlijke manier is van menselijk contact. Haptonomie maakt daarom gebruik van aanrakingen om je te helpen met je gevoelens.

De therapievorm werd in de jaren ’50 en ’60 ontwikkeld door Frans Veldman, en draait rond contact en gevoel. Je voelt je verbonden met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen. Om deze connecties te versterken of je gevoel terug te vinden, kan je beroep doen op een haptonoom.

Vind meteen een haptonoom in de buurt.

Hoe verloopt haptonomie?

Een haptonoom zal je tijdens de sessie op een respectvolle manier aanraken. Deze aanraking maakt meestal bepaalde emoties los. De haptonoom merkt dan hoe je lichaam contact maakt. Tijdens de aanraking blijft de haptonoom met je in gesprek over wat dit bij jou teweegbrengt of wat deze plek probeert te vertellen. Zo word je je bewust van hoe je met jezelf omgaat. Je leert te luisteren naar je gevoel en komt daardoor opnieuw in contact met jezelf.

Haptonomie start meestal met een kennismakingsgesprek. Het aantal sessies is afhankelijk van je klachten en je noden. Zo zal het in sommige gevallen voldoende zijn om 3 sessies haptonomie te volgen, en zullen er bij andere klachten meerdere sessies nodig zijn.

Haptonomie kan met je kleren aan. Sommige haptotherapeuten verkiezen het om enkele kledingstukken uit te doen of in je ondergoed te liggen. Aanraking rechtstreeks op je huid heeft een intenser effect en kan dus een meerwaarde zijn. Maar wanneer jij je comfortabeler voelt met je kledij aan, mag je dit gerust aangeven.

Een sessie haptonomie duurt ongeveer 50 minuten en bestaat vaak uit bewustwordingsoefeningen, aanraking en gesprek.

Voor welke klachten?

Niet in contact staan met je gevoel kan verschillende klachten geven zoals:

  • Problemen met intimiteit in je relatie
  • Stress
  • Overspannenheid
  • Vermoeidheid
  • Hyperventilatie
  • Verdriet
  • Neerslachtige of depressieve gevoelens
  • Onverwerkte ervaringen uit het verleden
  • Boosheid
  • Lichamelijke klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals rugpijn, buikpijn of hoofdpijn
  • Problemen op het vlak van persoonlijke groei, zoals niet weten wat je wil met je leven

Bij haptonomie wordt ervan uitgegaan dat alle klachten een betekenis hebben. Het is de manier waarop je lichaam je vertelt dat er iets aan de hand is. Dat geeft je de kans om actie te nemen, jezelf beter te leren kennen en je persoonlijk te ontwikkelen.

Het doel van haptonomie is vooral om de achterliggende oorzaak van jouw klachten op te sporen. Eens je weet wat je dwarszit, is het veel eenvoudiger om iets aan het probleem te veranderen. Zo kan nekpijn het resultaat zijn van te veel verantwoordelijkheid op te nemen. Of voel je je neerslachtig en vermoeid omdat je moeite hebt met het stellen van grenzen.

Haptonomie helpt je verbinding maken met de achterliggende gevoelens van je klachten. Zodat je thuis kan komen bij jezelf.

Haptonomie zwangerschap

Haptonomie is er niet enkel om in contact te komen met jezelf. Tijdens een zwangerschap leer je contact maken met je baby. Hierdoor kan je als aanstaande moeder via bewegingsoefeningen en aanrakingen al een band opbouwen met je ongeboren kindje.

Zodra je je baby voelt bewegen in de buik kan je contact maken. Dit doe je door met je hand je buik aan te raken. Je kindje heeft het vermogen om dit te voelen en naar je hand toe te komen. Je maakt niet alleen fysiek contact, maar gaat ook met je gevoel in verbinding met je kindje.

Wees geduldig, ga liggen en ontspan je. Hoe soepeler je buik is, hoe meer bewegingsruimte je baby heeft en hoe makkelijker hij of zij jouw aanrakingen voelt. Je kan zeker ook je partner en andere kinderen uitnodigen om zachtjes je buik aan te raken.

Haptonomie tijdens de zwangerschap focust op emotie en het versterken van de band tussen de ouders en de baby. Het is dan ook een verrijkende ervaring.

Haptonomie opleiding

Tijdens een opleiding haptonomie leer je voelen en leer je hoe je een ander uitnodigt opnieuw kennis te maken met het eigen gevoel. Hierdoor kunnen veel klachten zoals vermoeidheid, stress en spanningen, enz. verbeteren.

Tijdens de opleiding leer je de basisprincipes van haptonomie, ontdek je verschillende manieren van aanraking, leer je hoe je anderen kan begeleiden naar gevoel, enz.

Neem een kijkje in het overzicht cursussen en opleidingen alternatieve therapie.